Skleněné dveře vypadají elegantně a navíc vizuálně šetří prostorem

Kolikrát sice sami nemáme na výběr, do jakého domu a s jakými doplňky se přistěhujeme, zato je v našich silách, abychom si daný prostor přizpůsobili k obrazu svému. Nejjenodušším krokem, jak ozvláštnit jindy prostou atmosféru místnosti, je ji trochu prosvítit. A jak jinak se toho dá docílit?

Jednou odpovědí nám může být kvalitní osvětlení, ovšem aby nám zde hrál soulad barev, designu a prvků, neubráníme se ani několika vhodným skleněným materiálům. Říká se, že zrcadlo umí opticky zvětšit prostor, a proto by nám v žádné užší chodbě nemělo chybět, ale totéž se dá říct o skleněných dveřích, jež k nám do interiéru přináší to neméně působivé kouzlo. 

Někdy se může jednat o více odrazů slunečních paprsků, které proniknou dovnitř, jindy je to spíše jen estetický prvek, ale v obou případech nám patrně dáte za pravdu, když řekneme, že je lepší mít jednu průhlednou plochu v místě, kde normálně přírodní slunko nepronikne. A přesně to je i důvodem, proč se tyto alespoň zčásti průhledné dveře těší v rámci bytových trendů stále větší oblibě. 

V druhé řadě bychom neměli opomenout ani domy, které (převážně z obývacího pokoje) jsou propojeny se zahradou. Skleněné dveře pak jsou pro nás ideální volbou, jak se držet současných interiérových trendů, s nimiž dostává každá místnost nový nádech. V létě nás ohromí svým půvabem, v zimě se skrze ně naopak můžeme dívat na dopadající vločky sněhu, jež vytvoří přikrývku, která pokryje naši zahrádku. 

Co je však důležité a co nám otevírá další možnosti, je to, že sklo je atraktivní a dobře kombinovatelný materiál s okolními doplňky. Ať už se jedná o sošky, vázy nebo kytky, vše lépe ladí ke skleněným dveřím než k pouhé dlouhé ploše dřeva. Novodobé možnosti nám navíc otevírají brány k dalším experimentům, mezi něž patří i kombinace otočných či posuvných dveří, takže je jisté, že dříve nebo později by si každý z nás našel něco, co by se mu zalíbilo. 

Speciály

Aktuality