Minizahrádku pro pěstování zeleniny si může pořídit naprosto každý

Nebojte se opět jednou dát průchod své fantazii a vytvořte si za oknem rozkošnou minizahrádku. Ne nadarmo bývá domácí vypěstovaná zelenina ta nejlepší.

Co všechno se dá pěstovat? Za oknem nebo na balkoně si můžeme zasadit například ředkvičky, fazole, rajčata, okurky, pažitku, ale i papriku. Jediná věc, s níž můžete mít potíž, je pěstování zeleniny, kterou je potřeba zasadit hluboko (jako je mrkev). Kdo by však neodolal a dovolují mu to prostory, může vsadit na hlubší a větší nádoby.

Výběr květináče není nikterak složitý. Víceméně se každý z výše jmenovaných druhů dá zasadit do všeho. Dobrý je ovšem zohlednit alespoň průměr nádoby, která by například pro pěstování papriky měla mít 20 cm v průměru.

Na co bychom měli dávat pozor, je to, že každý truhlík, květináč, nádoba apod. musí mít zespod otvor. Zdali by hutně pršelo, zkontrolujte vaši úrodu, aby nestála v misce plné vody.

Při pěstování bychom nadále neměli opomíjet vhodný výběr místa. Upřednostňujeme takové prostory, kam svítí více sluníčko. Jedinou výjimku tvoří třeba brambory, které na slunečním záření nejsou tolik závislé.

Dobrý substrát si lze zakoupit v jakémkoliv zahradnictví. Zdali se ho rozhodneme ještě s něčím smíchat, to už je jen na nás. Stejně tak si můžeme vytvořit i substrát vlastní.  

Speciály

Aktuality